torstai 7. huhtikuuta 2016

Pöntöt pöydän alla

Pelargonit kasvavat kohisten, ja viherrys on suorastaan terapeuttista katsella.



Toiveita on monen muunkin kasvin voimallisesta kasvusta, kunhan kesään päästään, sillä meillä kompostoidaan nyt pikatahdissa. Hommasin sen aikaisemmin mainitsemani bokashi-systeemin, ja ensimmäinen täyttöviikko on nyt menossa. Kovin kattavia kokemuksia on vielä aikaista kertoa, mutta ensituntumaa voin jo kirjailla ylös.


Tilasin kokonaisen aloitussetin Ebayn kautta, paketti tuli Saksasta. Hinta ei ollut juuri sen pienempi kuin kotimaasta tilattaessakaan, mutta halusin isommat pöntöt, ja ostamieni pönttöjen luvattiin olevan 18-litraisia. Kuuden hengen taloudessa, jossa pari muksua on vielä "enjaksasyödäkaikkea" -iässä, tähteitä kertyy paljon. Kuuden omenan kuoret (tai kahdentoista perunan) on jo aika paljon biojätettä. Ruma karkkirasia täyttyy helposti, jos koko perhe on päivän kotona.


Sivuhuomautuksena voisikin mainita, että tulevan viikonlopun omalla lomalla voisin ottaa tavoitteeksi löytää kauniin biojäterasian, jota katseet kestävät paremmin kuin tätä käytännöllistä, mutta rumaa karkkirasiaa. Ja toisena sivuhuomautuksena mainittakoon sekin, että minun mielestäni nuo sankot eivät ole 18-litraisia mitenkään. Jos olisin lukenut ilmoituksen tarkemmin, olisi siinä mainittu myös sivujen millimetrimitat, mutta sellainen perusteellisuus ei ole tämän tosimummon tapana. Se taas tarkoittaa sitä, ettei yhteen pönttöön mahdu kahden viikon tähteet, vaikka kuinka tiivistäisi. Tarvitsen joko kolmannen sankon tai sitten työnnän osan biojätteestä takapihan vanhanaikaiseen tavalliseen kompostiin.


Miksi sitten hankin moisen kapistuksen? No siksi, että olen malttamaton tyyppi, ja tavanomainen kompostoitumisaika tuntuu tuskatuttavan pitkältä ajalta odotella omaa multaa käytettäväksi. Tässä multaa syntyy puolentoista kuukauden kierrossa. Ensiksi pönttö täytetään biojätteillä, lisäten aina päivän tähteiden päälle lopuksi EM-rouhetta. Rouhetta kuluu tosi vähän, kilon pussilla kompostoi 100kg biojätteitä. Rouheessa on eläviä mikro-organismeja, ja koko systeemin toimivuus kiteytyy tähän tavaraan. Ja ilmatiiviiseen muhimiseen.


Kun pönttö tulee täyteen, se suljetaan kahdeksi viikoksi ja annetaan sen muhia rauhassa. Pohjassa olevasta hanasta valutellaan välillä massasta irronnut neste pois, ja nestettähän voi käyttää kasvien lannoitukseen. Se on tujua tavaraa, ja sitä laimennetaan suhteessa 1:100. Koska noin vähäinen määrä riittää, on ulkokasveillekin kenties luvassa ensi kesänä bokashimehulannoitusta.


EM-rouhe tuoksuu miedosti leipätaikinalle, tai lapsuusmuistojen melassille (joka oli tarkoitettu karjalle, mutta kyllä mekin sitä maisteltiin). Haju ei ole paha, eikä ainakaan vielä sankon sisältökään haise pahalle, vaikka siellä on nyt muhinut pian viikon ajan huoneenlämmössä muun muassa raakaa kalaa! Varsinainen tulikoe heti alkuun.


Olen hyvin innoissani tästä keksinnöstä, ja tuskin maltan odottaa ensimmäisiä kasvatuskokeiluja bokashimullassa. Monella suomalaisellakin bloggaajalla on kokemuksia erittäin hyvästä kasvualustasta, joka houkuttelee matoja niin että kuhina käy. Sen minäkin haluan päästä kokemaan. Lapset ovat osoittaneet myös kiinnostusta tätä kompostisysteemiä kohtaan, ja illan biojätastian tyhjennyshetkellä on aina jokunen pää kurkkimassa olan yli, miten homma toimii.


Ties vaikka nämä "suklaapallosetkin" kasvaisivat vielä kesällä tämän päivän ruuanjämissä. On se vaan niin jännää!

Ps. Tämä kirjoitus on lähinnä fiilispohjalta naputeltu, eikä siis mikään varsinainen tietoisku, joten jos oikeasti haluat tietoa bokashin toiminnasta, hakeudu esimerkiksi Facebookissa toimivan Bokashi-ryhmän sivuille (en itse ole, koska en ole facessakaan, mutta moni suosittelee) tai Takalaiskan blogiin, jossa on tarjolla varsinainen tietoisku aiheesta. On ehkä turhaa väittää vielä suosittelevansa tätä sen ihmeemmin, mutta ainakin systeemi toimii luvatusti ja sen käyttäminen on hupaisaa.

17 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen tuttavuus! Kiva kun kerroit tästä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tulet epäilemättä lukemaan samasta aiheesta vielä myöhemminkin!

      Poista
  2. Tuohan onkin mielenkiintoinen pönttökompostori. Olisi ihan hyvä lisä näille ulkokompostoreille. Pihalla seisoo niitä kaksi, mutta molemmat jäätyvät talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on juuri siihenkin tarkoitukseen hyvä, että fermentoi biojätteet sisällä talviaikaan ja käy kippaamassa muhineet satsit jäiseen kompostiin, ne sulavat ja jatkavat prosessiaan sitten keväällä. Eivätkä houkuta tuhoeläimiä enää fermentoituneina, näin olen kuullut.

      Poista
    2. Maallalehdessä oli hyvä juttu kyseisestä kompostoinnista, sekä neuvottu kotikonstein tehdyt kompostiämpärit.

      Poista
    3. Maallalehdessä oli hyvä juttu kyseisestä kompostoinnista, sekä neuvottu kotikonstein tehdyt kompostiämpärit.

      Poista
  3. Toi Bokashi-kompostointi on kyllä mielenkiintoinen juttu. Hauska seurata sun kompostointia ja millaista multaa siitä tulee. Kiva, että postaat aiheesta!

    VastaaPoista
  4. Ei saakeli.... Muistutit taas tästä. Mua kuumottaa, ei siksi etteikö olis biojätteille ratkaisua, koska asun taloyhtiössä jossa ne kerätään, vaan siksi, että ois NIIN SIISTIÄ saada omaa kompostia pihaan, kun mulla on ollut vaan lehtikomposti.....Äh, mun pitää varmaan perehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mikä siinä onkin niin siistiä saada itse tehtyä multaa! :D Perehdy ihmeessä.

      Poista
  5. Kuullostaa mielenkiintoiselle, pitää varmaan perehtyä enempi aiheeseen! Jaappa sit tänne vähän laajempaa kokemustakin kunhan aikaa vähän kuluu :)

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoista! Puutarhamyymälöistä ei varmaankaan rouhetta saa? Tietääkö kukaan? On nimittäin aika iso määrä, jos vain 2 kilon pusseissa voi ostaa...etenkin, jos ensin innostuu ja sitten into lopahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ainakaan missään puutarhamyymälässä osunut näkemään rouhetta, mutta viidakkotohtorin verkkokaupasta saa 600G:n pussissa:
      http://www.viidakkotohtori.fi/bokashi-80/bokashi-rouhe-600-g-150.html

      Poista
  7. Mielenkiintoista luettavaa. Meillähän on iso ympärivuoden käytössä oleva komposti ulkona, paitsi että se ei ole käytössä =P Liian hidasta meininkiä mun makuun, täytyypä tutustua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mullakin on puutarhajätteille erikseen iso eristämätön komposti pihan perillä, mutta sinne kun vie ruuantähteitä niin kohta on kärpäsiä kuhisten. Ei ole sitten viitsinyt kaikkeen sitä kompostia käyttää, vaikka myyntipuheissa se kävi kyllä ruuantähteillekin. Olisi pitänyt itse hoksata, kun isot aukothan siinä on kyljissä.

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.