torstai 18. lokakuuta 2012

Kun kerran lupasin...

... niin tässä se tuplahihanteko-ohje, tai oikeastaan kertomus siitä, miten minä sen teen.


Tarvitaan yksi ihan tavallinen paitakaava, perusmallinen käy yhtä hyvin kuin raglanhihainen. Tärkeintä, että kaavassa on pitkä hiha. 

Taita hihan kaava siitä kohdasta, johon tahdot tuplahihasi päättyvän. Tuplahihalla tarkoitan sitä, että paidassa on päällekkäin lyhyt ja pitkä hiha, kuitenkaan olematta sitä oikeasti. Ja taita kaava siis siitä kohdasta, johon haluat sen T-paitahihan päättyvän. Asettele kaava kankaalle ja leikkaa tavalliseen tapaan, mutta jätä parin sentin käännevara alareunaan.


Irrota sen jälkeen kaava tuosta minihihasta ja neulaa se kuvan mukaisesti alemman hihan kankaalle. Kaava on taitettuna samasta kohdasta kuin äskenkin. Nyt leikataan vain se alempi osa, ja jätetään puolestaan yläreunaan samainen 2cm ylimääräistä.


Silitetään ylempään hihakappaleeseen parisenttinen taite. Näin.


Asetellaan ylä- ja alahihat toisiaan vasten oikeat puolet vastakkain ja ommellaan ne yhteen niistä reunoistaan, joihin jätettiin se 2cm:n vara. Silitetty taite jää avoimeksi, kuten alakuva osoittaa.


Ja tämä kans. 


Ja tässä vaiheessa aikaisemmin silitetystä taitteesta onkin sitten iloa. Eli nyt ommellaan valehihalle tikkaus. Ommel kulkee äsken ommellun saumurisauman kohdalla ja kiinnittää siten käänteen ja saumanvarat kätevästi yhtenäiseksi paketiksi.


Koska ylemmän hihan käänne jää alareunastaan irtonaiseksi, näyttää siltä kuin pitkähihaisen päälle olisi puettu erillinen T-paita.


Siinäpä se jo onkin, valmistui melkein vahingossa!


Tämän jälkeen paita ommellaan kasaan kuin mikä tahansa peruspaita, ja joka siihen työhön ohjetta kaipaa, niin se ohje onkin jo ihan oma tarinansa.

Hihan voi toki tehdä oikeasti kaksinkertaisenakin, mutta eipä siinä järkeä ole. Kangasta menee enemmän, lopputulos on kankeampi ja paksumpi, ja työtäkin on enemmän - ainakin minusta tuntuu siltä. Joutuu ainakin vahtimaan pyöriötä ommellessa, että molemmat hihakankaat varmasti osuvat ompeleen alle. Suosittelen ainakin kokeilemaan tätä systeemiä.


Ja noita tuplahihojahan voi käyttää paitsi valehihatarkoituksissa, myös hauskana yksityiskohtana vaatteessa. Tähän paitaan tein huvikseni vain yhden valehihan, ja omasta mielestäni toimii näinkin. Vai mitä tykkäät tai et?



Ja kysykää jälleen rohkeasti tarkennusta, jos solkotukseni meni jostain kohtaa yli.


Ps. pienenä vinkkinä päiväänsä (iltaansa) ihan pöllöä piristystä kaipaavalle. Tämä tyyppi tarinoineen saa sinut hymyilemään, tai jos ei saa, niin sitten sinulla on vähempi kieroutunut huumorintaju kuin minulla! Hyvät ja huonot säännöt naurattivat jo kertojaa itseäänkin - käsi ylös, joka kykenee kuuntelemaan tämän jakson nauramatta mukana!

23 kommenttia:

  1. Aivan mahtava ohje, suurkiitos sinulle! Olen suunnitellut tekeväni näitä tuplahihapaitoja lapsille, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi aloittaa, kun ohjeita tuntuu olevan niin monenlaisia. Tämä on kyllä kaikkein järkevin näkemistäni ohjeista, eli pääsee ehdottomasti käyttöön! :)

    VastaaPoista
  2. hyvin toimii noin ja ihana, ihana ohje - jälleen kerran KIITOS! :)

    VastaaPoista
  3. On kiva paita ja kiitokset ohjeesta, pitää testata ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Selitit tämän niin hyvin että tumpelompikin tajusi :D. Luulin että tuo olisi paljon monimutkaisempaa ja noin yksinkertainen ratkaisu ei tullut edes mieleeni.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, kiitos, kiitos!!! Tuota täytyy kokeilla, tosi selkeä ohje!

    VastaaPoista
  6. Ps. Kiitos naurutuokiosta!!! mulla on yhtä kieroutunut huumorintaju näköjään ku sulla. Tuo pyörällä ajo ja huutaminen pitäis ottaa käyttöön itse kunkin. ;)

    VastaaPoista
  7. kiitos, miten minä olenkin sen koko ajan tehnyt vaikeamman kautta?

    VastaaPoista
  8. Erittäin toimiva tyyli, komppaan!
    Ihana idea tuo toispuoleinen hiha, pitää kokeilla. Pitää myös kokeilla niin että kaikki muut osat on samaa kangasta mutta tuo lyhkäsen alta tuleva pitkä hiha on erivärinen, voisi olla sekin aika kiva :)

    Näistä sinun erikoisuuksista tuli mieleen että miten kävi pesujen myötä niille housuille joissa saumat oli ulkopuolella, ne harmaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noin olis kaikkein hauskin, ja sillä lailla olisin halunnu tehdä tuonkin, mutta kankaat eivät antaneet myöten sellaiseen. Seuraavaan sitten! ;)

      Ne harmaat saumanvarahousut senkuin paranivat pesuissa ja rummussa - kunnes poika tuhosi ne muuten ja joutuivat roskikseen. =/

      Poista
  9. Kiitos hyvästä ohjeesta. Syksyllä tein juuri pari tällaista valehihapaitaa.
    Hiukan erilailla tein tuon hihan, mutta tosi hyvin on kestänyt :)

    VastaaPoista
  10. Kiitoksia vaan taas uudesta ohjeesta! Meikäläinenkin taas on innostunut trikoo ompeluista juurikin sinun selkeiden ohjeiden ansiosta.

    Ja kiitoksia myös kangaspaketista... Nyt pitää laittaa äkkiä muksut nukkumaan niin pääsen laulattamaan saumuria!

    t.Eerika

    VastaaPoista
  11. Hei, tosi hyvä ohje, varmasti kokeilen varmaan jo ensi viikolla. :) Näppärää kun ei mene "liikaa" kangasta ja on varmaan myös mukavampi käyttäjän päällä :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos selkeästä ohjeesta, nyt tääkin tajus =) Pitääkin heti kokeilla.

    VastaaPoista
  13. Kiitos selkeästä ohjeesta :) Laitoin linkin ohjeeseesi sivuilleni, toivottavasti tämä sopii sinulle.


    VastaaPoista
  14. Kiitos ohjeesta! Tällaiset pitää ommella seuraavaan paitaan koska kangasta ei ole tarpeeksi. Mutta eihän sitä tarvi kellekään kertoa! Eihän? ;)

    VastaaPoista
  15. Kiitos ohjeesta, joka oli kyllä hyvin selkeä :) Hieno on paitakin, jonka ompelit!

    VastaaPoista
  16. Mahtavaa, voiko tämä enää yksinkertaisemmaksi mennä! Kiitokset tästä!

    VastaaPoista
  17. Ja kiitos tästäkin! Tämä oli seuraavana googletuslistallani, jotta saisin pojan paitoihin jotain särmää. Iso kiitos siitä, että jaksat neuvoa ja opastaa :)

    VastaaPoista
  18. Kiitos selkeästä ohjeesta! Kun saan paidan valmiiksi, linkitän tämän ohjeen omaan blogiini, jos se vain sinulle sopii? :)

    VastaaPoista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.