keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Makuupussin uudistaminen


Kun kerran tuli puheeksi, pykäsin ohjeet makuupussin päällisenvaihtoon tuon toisen pussin tuunauksen sivutuotteena. Saattoipa olla osin turhaakin "työtä", kun Ninnulla on jo toimiva ohjeistus blogissaan, mutta jospa nämä kaksi ohjetta vaikka täydentäisivät toisiaan.

Ensiksi on purettava molemmat vetoketjut irti alkuperäispussista. Samalla vaivalla puretaan myös kanttauksessa käytetty reunanauha. Se joutaa roskiin (tai uusikäyttöön muihin tarkoituksiin).


Seuraavaksi voi leikata kankaan. Itse tein niin, että levitin uuden päällikankaan suoraksi lattialle, laitoin makuupussin siihen päälle ja leikkelin reunoja pitkin suunnilleen samankokoisen palan. Samalla leikkuulla voi siistiä pussin välistä tursottavia mahdollisia liikoja vanuja pois, jotta pussin käsittely on jatkossa helpompaa.




Vetoketjut aputikataan kiinni pussin reunoihin vanhoille paikoilleen, vetoketjun nurja puoli pussin sisäpuolen kangasta vasten. Samalla ompeleella kiinnittyvät pussin kangas- ja vanukerrokset toisiinsa, joten uuden päällisen ompelu käy helpommin tämän jälkeen (tässä työvaiheessa uusi päällinen ei siis vielä ole mukana).


Ketjujen paikat voi tarkistaa ompelun jälkeen, jotta osuiko siihen mihin piti. Kohdistamista voi helpottaa, jos ompelee ketjun pohjukan paikalleen ensiksi pienellä edestakaistikkauksella, ja alkaa vasta sen jälkeen ommella ketjun reunoja.


Jos ketjut ovat siinä missä pitikin, lätkäistään päällikangas pussin päälle: pussin sisäpuoli ja uuden päällisen oikea puoli vastakkain. Vetoketjun hammastus osoittaa sisään päin, ja ketju kiinnittyy samalla ompeleella sisä- ja päällikankaiden väliin. Liian läheltä ketjua ei kannata ommella, sillä jos makuupussi on yhtään muhkeampi, ihan ketjun viereen ommeltu sauma hankaloittaa vetskarin käyttöä - kangas jää silloin helposti ketjun lukon väliin.


Ommellaan pussi ympäriinsä, mutta jätetään toiselle vinolle sivulle vähintään käden mentävä kääntöaukko. Ommellessa kannattaa paininjalan puristusta vähentää, jotta paininjalka ei työntäisi päällikangasta edellään.


Vetskareiden kantoihin ei ompelukoneella pääse, joten pohjukoihin jääviä aukkoja voi ommella käsin hiukan pienemmiksi. 


Koko komeus käännetään oikein päin, ja työn jäljen tarkistamisen jälkeen kääntöaukko ommellaan käsin umpeen.



Pussi on valmis!

 
Kyllä ainakin omansa erottaa, kun päälliseksi valitsee jotain massasta poikkeavaa! Tässä pussissa päällisen virkaa toimittaa nyt vanha vauvanpeiton pussilakana, jonka löysin aikoja sitten kierrätyksestä. Pohjana oleva pussi on vuoden 2006 pakkauksesta, esikoisen setistä aikanaan saatu. Halutessaan voi pussiin ommella vielä päällitikkaukset, sisäpuolen kankaan tikkauksia pitkin, mutta uusi päällinen pysyy varmasti paikallaan ilman niitäkin. Lisäksi pussi jää muhkeammaksi ilman tikkauksia, sillä kerrosten väliin jäävä ilmahan se on, joka lämmittää!


Kysyä saa vanhaan tapaan, mikäli joku kohta mietityttää.

25 kommenttia:

  1. Olipa hienot ohjeet! Kiitos! Täytyy kokeilla varmaan itsekin...

    VastaaPoista
  2. Voih, mä suunnittelin tätä hommaa jo vuonna 2007, mutta en jaksanut vaivautua miettimään... Värjäsin sitten pussin vaan helposti mustaksi.
    Tuo meillä oleva pussi on niin vanha että se on ihan suorakaiteen muotoinen, päässä vetoketju puoliväliin asti ja nauhoilla sidotaan kulma vauvalle sopivaksi.
    Tämä ohje kyllä soveltuu myös tuollaisen pussin päällystämiseen vain hiukan soveltaen. Pitäisiköhän itsekin, no ehkei kuitenkaan kun ei siinä enää kukaan nuku.

    VastaaPoista
  3. sattuipas hauskasta, sillä juuri hetki sitten kaivelin varastosta esikoisen vanhan pussin esille ja tuolla se nyt pesukoneessa pyörii ja ajatuksena on juurikin sen tuunaus! Ohjeesi tuli kreivin aikaan, kiitti :)

    VastaaPoista
  4. voi wttä, oispa itelläki ompelukone + taito ommella niin varmasti uusisin äp:n makuupussin/-t :) Sais niin paljon kivemmat + rattaisiin sopivat!

    VastaaPoista
  5. Mulla kans odottelee toinen pussi päällystämistä mutta aion olla yhtä laiska ku ekallakin kerralla, enkä pura vetskaria ollenkaan. Vähän nyhertämistähän se on, mutta laiskalle kelpaa. :D

    VastaaPoista
  6. kiitos vinkeistä! ite oon tehny aiemmin paljon vaikeammin... :) nyt pitäs miehen siskolle (tai siis sen tulevalle vauvalle) päällystää uusiks tommonen makuupussi...

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta! Ehkä joskus vielä meillekin ajankohtaista (*laittaa sormet ristiin*). Ja nuo sammarit jotka olit aiemmin postannut; huippuhienot!

    VastaaPoista
  8. Sinähän se varsinainen taikuri oot :O

    VastaaPoista
  9. Hyvä ohje ja helppo tällä menetelmällä toteuttaa. Meillä on tuunattu makuupussi kantattu uudelleen.

    Tuli mieleeni, että jos vanhan äp-kanttinauhan käyttäisi uudelleen esimerkiksi ruusukkeen voisi siitä pyöräyttää :) Niissä kanttinahoissakin tosin on ollut paljon laadullisia eroja.

    VastaaPoista
  10. Mun tekemä: kiitos =)

    Isosisko: eikös se menis ihan koristeenakin.. ;)

    Jonna: se oli sitten enempi kuin sopivalla hetkellä! =)

    Anskuli: sinäpä sen sanoit, joten ei muuta kuin mummolaan tms ompelemaan, ohjeethan tulikin jo tässä joten osaat kyllä! ;)

    Rillirousku: oot mimmi sulkenu ikkunaluukkus, heitäppä kutsulla mikäli sun blogi vielä on sellainen jota voi kiltit mummotkin lukea! ;)

    paaltsi: tuo on ihan hauskaa hommaa! =)

    NorppaStiina: kiitos! Ja tsemppiä toiveillesi!! <3

    Kaisa: täytyykin varoa heilauttamasta soppakauhaa lapsia kohti, ties vaikka joutuisi äidiksi sammakoille!?

    Henni: Totta turiset! Voihan sen käyttää monella tapaa uudelleenkin hyödyksi, minä vain en ole henkeen ja vereen kierrättäjä, enemmän fiiliksen/hyödyn mukaan, joten eipä tullut edes mieleeni etsiä tuolle uusia käyttötarkoituksia. ;)

    VastaaPoista
  11. Voi miten hienosti oot päällystänyt. Pitää munkin koittaa tuota kunnolla tekemistä, kun viime syksynä tein Marimekon kankaasta meidän makuupussiin uuden päällisen, niin laiskana tikkasin vain päälle sen uuden kankaan, en irrottanut vetskareita tms... :) Ihan hyvin on toiminut, mutta tämä tapa on kyllä todella viimeistellymmän näköinen :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos tästä. Mulla olisi tuolla kaapissa useampi "ei niin ihana" makuupussi. :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos selkeistä ohjeista! =)

    En ole ommellut juuri mitään koko elämäni aikana, esim. vetoketjujen ompelusta mulla ei ollut hajuakaan.. Mutta näillä ohjeilla jopa minäkin onnistuin :D

    Sitä vaan mietin, että miten ihmeessä onnistun käsin ompelemaan siististi tuon kääntöaukon umpeen.. Sitten keksin, että silitän sen umpeen sellaisella liimanauhalla, jota olin ikeasta ostanut jemmaan verhojen lyhennystä varten.. :) Hyvin toimi!

    VastaaPoista
  14. Kuinka paljon kangasta menee suunnilleen makuupussin tuunaamiseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun levität makuupussin avoimena, näet kankaan menekin, eli sen verran kuin makuupussilla on kokoa. Jos haluaa päällystää myös sisäpuolen uudelleen, niin menekki on kaksi makuupussin kokoa. =)

      Poista
  15. Kiitos paljon ohjeesta :D
    Minunkin blogissa yksi ohjeellasi tuunattu pussi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! En siis tehnyt tätäkään ohjetta turhaan!

      Poista
  16. Hei! Ompelin jo vetoketjua uudelleen kiinni mutta nyt en tajua, miten ompelen uuden kankaan kiinni. Jos ompelen sen suoraan kiinni sisävuorikankaaseen, näyttäisi ainakin n yt siltä ettei vetoketju toimi. Jos taas käännän vetoketjun siten että hampaisto osoittaa sisäänpäin, se jäisikoko pussin sisään sitten kun uusi päällys on ommeltu. Mitä ihmettä?

    VastaaPoista
  17. Yritän tarkentaa - voiko olla niin että vetoketjua ommellessa päällikankaaseen en näe koko vetoketjua vaan se jää alle, kankaiden väliin???? Missä menee vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvista voit parhaiten päätellä sen vetoketjun asennon ompelun aikana. Eli ensiksi ompelet vetoketjun nurjan puolen pussin sisäpuolen kangasta vasten. Myöhemmin, kun vetskarit on jo aputikattu paikalleen, ja kiinnität uutta päällikangasta, et tosiaan näe sitä vetoketjua ommellessasi, vaan se jää kankaiden väliin. Tässä kuvassa näet sen, miten kankaiden kuuluu olla:

      http://3.bp.blogspot.com/-PEPrq4X07Lw/TnCHosnhyqI/AAAAAAAAEtU/R4HfXgNPL8s/s1600/huutisompelut9.jpg

      Hammastus näkyy kyllä kohoumana kankaan alla, joten sitä on helppo seurata, vaikkei sitä kunnolla näekään. Ja kannattaa ommella vähän kauemmas hammastuksesta, jotta lukko kulkisi valmiissa vetskarissa vaivattomasti.

      Poista
  18. Kiitos lisäselvityksestä! Nyt isompana tuo kuva toivottavasti selkeytti asiaa. Yritän huomenna uudelleen, ilmeisesti on yritettävä saada vetoketju niin kauas reunaan kuin mahdollista. Kiva että vastasit näin pian jo vanhempaan aiheeseen!

    VastaaPoista
  19. Olen amatööri ompelija ja annan kaverin tehtäväksi niin minkä kokonen palakangasta tarvitaan ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta kangasta tarvitset avatun makuupussin kokoisen palan - voit mitata itse makuupussin koon mukaan! Kutistumisvaraa kannattaa varata vähän mukaan, jos on kyse pesemättömästä kankaasta. Niin ja sen uuden kankaan pesu tietysti ennen kuin ryhtyy ompelupuuhiin!

      Poista

Blogi ilman lukijoiden kommentteja on kuin kaurapuuro ilman suolaa.